Mihnea-si-Radoi-1280x853.jpeg

Portret de Copil Magic, de Copil Luptător

La cei 14 ani ai săi, Mihnea se află pe linia fină a vârstei în care copilăria alunecă spre adolescență. Curios, pus pe șotii, are întotdeauna replici istețe care, dacă nu îți dau șah mat, sigur te pun pe gânduri. Mihnea este veteran în tabăra MagiCAMP.

Când l-am cunoscut pe Mihnea, cu patru ani în urmă, era rotofei, timid din cale-afară, retras și deși se uita cu jind la ceilalți băieți care încinseseră un meci de fotbal, prefera să stea deoparte la o partidă de Scrabble. Însă, când urmărea mingea, ochii îi sclipeau cu un amestec de dorință și tristețe. Cu greu am reușit să aflăm de la el că pasiunea sa numărul  1 era fotbalul.

La grădiniță în Pitești, un selecționer consacrat l-a descoperit, a vorbit cu părinții lui despre cât de talentat este și așa a ajuns la Școala de Fotbal ”Dani Coman”. Tatăl lui Mihnea, care cochetase și el cu fotbalul în copilărie, și-a dorit dintotdeauna ca fiul său să devină fotbalist. După 3 ani în care Mihnea devenea din ce în ce mai bun, s-a mutat la Academia Atletico De Madrid unde, pe poziția de mijlocaș, a făcut performanță.

Atunci când nu era plecat în turnee în țară și în străinătate, avea 3, chiar și 4 antrenamente pe zi, iar sâmbăta și duminica erau dedicate meciurilor.

Când Mihnea avea 9 ani și 8 luni, mama sa a observat ca, dintr-o dată, obosea foarte repede, că nu mai avea poftă de mâncare, apăruseră dureri articulare, era din ce în ce mai palid și apatic. Familia și apropiații au pus totul pe seama efortului depus la antrenamente și a oboselii. Însă starea sa se agrava și au descoperit că ganglionii laterocervicali erau inflamați, iar când a apărut febra excesivă care nu scădea nicicum, au mers la doctor.

O simplă radiografie a zdruncinat tot universul lui Mihnea: diagnosticul de limfom de gradul patru ce urma să rezulte în leucemie a adus, odată cu această veste cumplită și interdicția de a mai juca fotbal vreodată. În timpul tratamentului care a durat aproape 9 luni, deși medicii îi recomandau insistent să facă mișcare, să se plimbe, Mihnea refuza categoric să iasă din salon, chiar cu riscul de a i se atrofia mușchii. Doar vizita pe care i-au făcut-o colegii de echipă l-a impulsionat să coboare din patul de spital.

 

După o luptă aprigă, Mihnea a reușit să învingă boala nemiloasă. De atunci are la poza de profil de pe rețelele de socializare următorul mesaj: ”Viața este o luptă continuă… Pierzi, câștigi, cazi, te ridici… Cel mai important este să continui să mergi, să arăți că poți și vrei!”.

Anul acesta, Mihnea a venit în tabără un cu totul alt copil, un bărbat în devenire. A făcut pace cu faptul că nu va mai juca fotbal de performanță și a încins meciuri după meciuri cu ceilalți copii pasionați și ei de fotbal. Au fost atât de multe partide de fotbal între copii și voluntari încât trebuia să facem cumva să îi surprindem plăcut pe dragii noștri microbiști în frunte cu Mihnea. Zis și făcut. O singură întrebare la Federația Română de Fotbal a fost suficientă să îl aducem pe Mirel Rădoi în tabăra MagiCAMP.

Gazonul din curte a găzduit unul dintre cele mai intense meciuri de fotbal! Fete, băieți, voluntari, organizatori și invitatul surpriză, Mirel Rădoi, au impresionat prin energia faină și prin fairplay.

Faptul că a jucat, a dat pase strategice și s-a distrat copios la meciul memorabil este încă o dovadă că Mihnea este un luptător și un învingător.

Stefan Voinea